Studiedag 2 december 2016
Tarieven
Lid € 60
Niet-Lid € 80
Gepensioneerd/werkzoekend/jong oud-student HG (2014-2017) € 45
Voordrachten zonder lunch € 50
Inschrijven
Uitnodiging
- PDF
- PDF EN
Routebeschrijving
Sprekers
Verwelkoming - Marc Strubbe
Geen samenvatting beschikbaar.
Toepassing van de Meura2001 maische filtratietechnologie voor speciaalbier productie - Jeroen Vandenbussche, Meura
De Meura2001 werd 25 jaar geleden geïntroduceerd en heeft duidelijke voordelen voor speciaal bier productie. Er zijn 4 Meura2001-modellen; de Micro (tot 500 kg storting), Craft Junior (tot 2 t), Junior (tot 4 t) en Senior (vanaf 3 t).
Effect of cysteine and transition metals on the oxidation of dimethyl sulfide  - Matthias Baldus, TUBerlin
The actual formation of DMSO in malt is not yet understood. In this study the effect of the thiol L-cysteine (Cys) in combination with molecular oxygen, transition metal ions and EDTA was tested on its role in DMS oxidation.
"The beer yeasts of tomorrow"  - Kevin Verstrepen, KUL
High-throughput genomics, robotics and nanotechnology allow characterisation of all existing beer yeasts, as well as breeding of novel superior variants that combine desirable properties from existing strains.
Advanced yeast hunting - Mathias Hutzler, Technische Universität München
The development of diverse beer styles demands new Saccharomyces and Non-Saccharomyces strains that contribute significantly to individual beer flavor. This presentation discusses advanced methods and results for yeast discovery in environmental hot spots and old brewing cellars.
Advanced oxidation process for iron and manganese removal in water  - Joerg Schwerdt, Air Liquide
Good water quality, as main flavor carrier, is essential in the brewing process. Besides hardness, manganese residuals influence the quality. A safe and extensive water pretreatment can be performed by technical oxygen application.
Veredeling en teelttechniek van brouwersgerst  - Geert Haesaert, Universiteit Gent en Hogeschool Gent
Hoe worden gerstrassen vandaag de dag gemaakt, wat is het verschil tussen gangbare en biologische teelt van brouwersgerst en wat doen we met de schimmelziekten?
Gerstschimmels en hun mycotoxinen in de bierproductie - Anneleen Decloedt, Hogeschool Gent en Universiteit Gent
Gerstschimmels en hun mycotoxinen kunnen wijzigingen ondergaan tijdens het mouten en het brouwen. Wat betekent dit voor het finale bier?
Vorige studiedagen