Studiedag 2020
Uitgesteld wegens coronamaatregelen. De nieuwe studiedag zal hier aangekondigd worden.
Studiedag 2019
Download de presentaties van deze studiedag.
Overzicht sprekers en onderwerpen van voorgaande studiedagen
Naam spreker |
Organisatie |
Onderwerp |
C. Masschelein |
CERIA |
Origine formation élimination
des composés soufrés et leur influence sur la qualité
de l’arôme de la bière |
M. Van Den Bossche |
BECEWA |
Van vuil naar zuiver
water |
W. Kleber |
Wissenschaftlich Station für Brauerei München (D) |
Le maltage d’orges â forte teneur azotèe et le travail en
brasserie des malts qui en résulte |
E. De Clerck |
ISECIA Gand |
Le maltage en cases de
300 tonnes par le système “tous en cases” |
H.A. Vermeire |
NIBEM (NL) |
Onderzoek naar de factoren die bierschuim beïnvloeden |
E. De Clerck |
ISECIA |
Le malt clé de la qualité
de la bière. |
D. Eyben |
Artois |
Evaluation et réduction de la pollution des eaux en brasserie. |
G. Baetslé |
Rijkshoger Instituut voor
Chemie en Voedingsindustrien |
Toezicht op de
hoofdgisting. |
J. Dehondt |
UCO Weverijen |
Persoonlijkheidsfactoren bij de ondernemingsleider en de groei
van de onderneming |
J.P. Casier |
KUL |
Invloed van de
niet-oplosbare pentosanen van het endosperm van tarwe en gerst op de deeg- en
bakeigenschappen van zachte tarwe en andere zetmeelstoffen als maniok sorghum
rijst e.a.m. |
J. Cornelis |
Artois |
De tapinstallatie |
M. Melis |
KUL |
Bier: filosofie en
strategie. |
A. De Lepelere |
CENATRA |
Bloem naar maat naar
prijs naar kwaliteit |
M.F. Remy |
Test Aankoop |
Het standpunt van de
verbruiker in de sektor bier en limonade |
R. De Coker |
Soc. Rapidase |
Enzymen in de brouwerij |
W.J. Klopper |
NIBEM (NL) |
Wortsamenstelling |
Y. de Hemptinne |
UNESCO |
Problèmes planétaires de suivre et de développement du genre
humain |
R. Vercauteren |
RUG |
Strategie van het leven |
C.Blockmans |
CERIA |
Invloed van carbonylafgeleiden op de ontaarding van het
bierboeket |
M. Verzele |
RUG |
Het hopprobleem vandaag |
F. Delvaux |
Artois |
Verouderingsverschijnselen van bier |
G. Baetslé |
Ind. Hogeschool van het
Rijk CTL |
Voorontwerp van een
oxydatiesloot als biotrap voor het zuiveren van afvalwater van een brouwerij
uitvoerbaar met eigen middelen |
J.-J. De Blauwe |
Kronenbourg (F) |
La qualité de
la bière issues de fabrication rapide |
J. Heyvaert |
Mouterij De Wolf-Cosyns |
Mout op maat |
G. Bracq |
Installations frigorifiques J. Knoops |
Le refroidissement des tanks cylindro-coniques de grande capacité |
R. Braekeleirs en Fobe |
Alfa Laval |
Praktische
raadgevingen toepassingen en werkwijzen
bij gebruik van separatoren in de brouwerij |
H. Vermaerke |
Nationale Maatschappij der Waterleidingen |
Produktie van drink- en nijverheidswater uit grond- oppervlakte- en zeewater |
G. Pochard |
HenkeI France |
Réductions des coûts et
nuisances en industries des boissons
– lavage des bouteilles |
L. Chapon |
Université de Nancy (F) |
Relation entre la désagrégation
physique du malt et la fabrication de la bière |
K. Stippler |
Steinecker
Maschinenfabrik (D) |
Nieuwste bevindingen bij
wortkoking aan hoge temperaturen |
K. Reinhold |
Ziemann (D) |
Alternatieve kooksystemen in de brouwzaal |
U. Berthold |
Huppmann Maschinenfabrik |
Het Huppmann-procédé van
koken onder druk |
H. Ladwig |
Holstein-Kappert (D) |
Doorloopkoking voor wort |
J.-J. De Blauwe |
Kronenbourg (F) |
De verzekering
leverancier – kwaliteit |
A.E. Bauwens |
Filtrox-Werk AG (Zwitserland) |
Procestechnische toepassing van bierstabilisatie bij middel van
PVPP |
G. Baetslé |
Ind. Hogeschool van het
Rijk CTL |
Uiteenzetting over de
nieuwe proefbrouwerij |
C. Vlerick |
Ind. Hogeschool van het rijk CTL |
De nieuwe fermentor en zijn mogelijkheden voor de brouwerij |
R. Van Craenenbroeck |
CBM |
Het schuimprobleem in de
brouwerij |
H. Van Den Bergh |
SCK/CEN Mol |
Rationeel energieverbruik in stoominstallaties |
P .Dirven |
Energik |
Energik: de Vlaamse
vereniging voor rationeel energieverbruik |
C. Vlerick |
|
Isolatie en differentiatie van Zymomonas en Obesumbacterium
proteus uit zetgist |
G. Baetslé |
|
Onderzoek op de
moutgeschiktheid van triticale |
G. Baetslé |
|
Brouwproeven met gerstgries als ongemout in een 80/20-verhouding
met mout |
A. Gillis-Van Maele |
|
De gistprotoplast als
biotechnologisch hulpmiddel |
D. Daneels |
|
Analyse van bier met behulp van “head-space”
gaschromatografie |
Hinterwimmer en Humber |
Krones |
Nouvelles perspectives de
soutirage à l’abri de l’air |
R. Mussche |
Omnichem |
Fysico-chemische stabiliteit van bier door nieuwe gallotanninen:
Brewtan |
E. Vandamme |
RUG |
Recente ontwikkelingen in
de industriële fermentaties |
H. Picqueur |
|
Een snelle meetmethode van metalen in bier met inductief
gekoppelde plasmaspectrometrie |
W. Neirinck |
|
Stabiliteit en bepaling
van aspartaam in bier door middel van HPLC |
G. Baetslé |
|
De Wölmer (gewijzigd) methode voor de alfazuurbepaling in
hopextract kritisch bekeken |
G. Verhellen |
Energiebesparingen op
koelinstallaties |
|
G. Derdelinckx |
UCL |
Hergisting van bier op fles |
E. Gillis |
RUG |
Biochemische technieken
voor de identificatie van granen en graanprodukten gebruikt in mouterij en
brouwerij |
L. Maene |
|
In vitro cultuur kan een oplossing bieden voor de fytosanitaire
problemen in de hopteelt |
A. Van Landschoot |
|
Toepassingen van ‘protein
engineering’ voor de mouterij en brouwerij |
G. Baetslé |
|
Controle met eenvoudige middelen op enkele belangrijke
parameters |
R. Putman |
Brouwerij Maes |
Enkele financiële
aspecten van het productieproces in de brouwerij |
R. Bruloot |
Artois-Piedboeuf |
Over marketing in de brouwerij |
T. Ockhuizen |
CIVO-TNO – Zeist
(NL) |
Hoe gezond is bier? |
J. De Langhe |
|
Mogelijkheden van in vitro culturen voor de veredeling van hop |
A. Van Landschoot |
|
Differentiatie van brouwerijgist |
G. Baetslé |
|
De certificaten voor bierlevering in het buitenland |
M. Thirot |
Ateliers de Monsville |
La récupération du
dioxyde de carbone en brasserie |
R. Bracke |
Dommelsche |
Maatwerk in tapsystemen voor klein middelgroot en groot café |
A. Moonen |
Dienst der Accijnzen |
Het accijnsstelsel van
bier |
J. De Langhe |
|
Evaluatie van enkele methoden voor de bepaling van
schuimstabiliteit |
A. Van Landschoot |
|
De microbiologie van de
bieren met nagisting in de fles |
G. Baetslé |
|
De forceertest en de alcohol-koude test bij de voorspelling van
de colloïdale stabiliteit van bier |
D. Eyben |
Artois-Piedboeuf-Interbrew |
De wortfilter 2001 een nieuwe brouwtechnologie |
H. Hug |
Station d’Essais
des Brasseries Suisses |
Quelques aspects technologiques
dans la salle de soutirage |
W. De Wit |
Micro Matic |
Bijhorigheden voor
cilindro-conische tanks van groot volume voor gisting en lagering nader
bekeken |
J. Aerts en J. Latré |
|
Verteerbaarheid en energiewaarde van mouterij- en
brouwerijbijprodukten als grondstof voor melkveevoeders |
J. De Langhe |
|
Bepaling van
beta-glucanen in gerst en bier |
A. Van Landschoot |
|
Beoordeling van het microbiologisch onderzoek in het kader van
KB 123 |
G. Baetslé |
|
Onderzoek naar de
moutgeschiktheid van gerst |
C. Simar |
Diversey |
Le nettoyage automatique ou C.I.P. |
J. Milius |
Henkel |
Veiligheid waarborg voor kwaliteit |
E. Vierlinck |
Henkel |
Schuimreiniging als onderzoek van een hygiënesysteem |
D. Geerlings |
Lever Otarès |
Desinfectie in de
brouwerij en frisdrankindustrie |
D. Compagnion |
Sopura |
Hygiène en bouteillerie – sources potentielles d’infection |
G. Daeyaert |
Sopura |
Hygiëne in de bottelarij
– uitwendige en secundaire procedures |
G. Baetslé |
|
SO2 en NO3 twee zinloze twistpunten rond het bier in de
actualiteit |
G. Velghe |
|
Snelle mineraalanalyse
van brouwerijwater |
D. Bouckaert |
NV Creman |
Optimized production technology |
G. Baetslé |
Ind. Hogeschool van het
Rijk CTL |
De problematiek rond de
bieren met nagisting in de fles |
S. Riess |
Tuchenhagen (D) |
Een automatiseringstechniek bij het ingisten van wort |
H.E. Haffmans |
Haffmans (NL) |
Koolzuurbepaling en
koolzuurverzadiging in bier |
M. De Schepper |
Ind. Hogeschool van het Rijk CTL |
Een goed energiebeheer drukt de elektriciteitsfactuur |
P. Maselis |
NV Maselis |
De fabricatie en
veredeling van maÏsderivaten als ongemout voor de brouwerij |
J. Hoed |
Consultant |
Evolution de la culture houblonnière en Europe les nouvelles variétés et les différentes
façons de conditionner cette matière première |
G. Baetslé |
|
Resultaten van toegepast
onderzoek voor de brouwerij aan het CTL. – Onderzoek naar de moutgeschiktheid
van 20 gerstsoorten van proefvelden – Onderzoek op de bruikbaarheid van een
digitale densiteitsmeter type DA-310 van Kyoto Electronics – Het Haffmans-apparaat
om titrimetrisch CO2 te bepalen in bier CO<sub>2</sub>-bepaling
in bier met Abiss O2/CO2 |
A. Van Landschoot |
Ind. Hogeschool van het Rijk CTL |
Vitaliteit van brouwerijgist |
A. Moonen |
Speciale dienst Accijnzen |
Wat met de bieraccijns na
1992? |
A. Forster |
HVG Barth |
Raiser und Co. (D) Welche
Wege geht die Hophenverarbeitung? |
F. Delvaux |
KUL |
Integrale kwaliteitszorg:
methode of mentaliteit? |
S. Angelino |
TNO-Voeding (NL) |
De integrale kwaliteit van brouwgerst |
A. Van Landschoot |
Bruikbaarheid van
ATP-metingen met biocounter van Perstorp voor de microbiële kwaliteitscontrole
van bier |
|
G. Baetslé |
|
Pleidooi voor de tapkraan met ingebouwde compensator |
U. Schrader |
Filtrox |
Sterielfiltratie van bier |
G. Roggeman |
Belgische NV AEG |
Automatisatie en C.I.P.-sturing in de brouwerij |
G. Baetslé |
Ind. Hogeschool van het
Rijk CTL |
Na 35 jaar onderwijs onderzoek en dienstbetoon voor de brouwerij |
A. Van Landschoot |
|
Microbiële kwaliteit van entgist |
C. Vlerick |
|
Kleinschalige
afvalwaterzuivering met de Bioroll |
P. Bangert |
Hilge |
Anforderungen an Kreiselpumpen in der Brauerei |
G. Huau |
Ministerie van Leefmilieu/Aminal |
Vlarem I en Vlarem II:
implicaties voor mouterij en brouwerij |
J. Carteus |
KUL |
HACCP: het probleem of de oplossing? |
L. Van De Winkel |
Hogeschool Gent CTL |
Gereduceerde
iso-hopextracten toepassing en
perspectieven voor de brouwerij |
L. Van De Winkel |
Hogeschool Gent CTL |
Geïmmobiliseerde brouwerijgist: van labo- en pilootschaal tot
industriële toepassingen |
M. Andries |
Meura-Delta |
Eerste industriële
resultaten van de Meura-Delta geïmmobiliseerde gistfermentor voor de
produktie van hogegistingsbieren |
E. Borremans |
Alfa Laval Schott |
Secondary fermentation of beer with
immobilized yeasts |
A. Van Nistelrooij |
GEA Process Technology |
De nieuwste
ontwikkelingen op het gebied van “Ice-Beer”-technologie |
C. Vlerick |
|
De Bioroll in de praktijk |
M. Andries |
Meura-Delta |
Zeolieten als katalysator
voor de directe en koude conversie van acetolactaat naar diacetyl |
E. Verbeure |
Cargill Malt (F) |
Een overzicht van de Europese brouwgerst oogstjaar ‘97 en een vooruitblik op de
moutkwaliteit |
T. Zangrando |
University of Udine (Italy) |
New improvements in the technologies of
the beer fermentation
stabilisation and filtration process |
Y. Gosselin |
Lesaffre Développement et S. Fels |
DCL Yeast Ltd Levure sèche brassicole. Quels résultats? Quelles utilisations? Quels intérêts? |
C. Vlerick |
Hogeschool Gent |
Afvalwaterbehandeling met
de Bioroll in een brouwerij |
A. Van Landschoot |
|
Exogeen trehalose en biergist |
W.D. Herberg |
GEA-Westfalia Separator
Belgium |
New generation of high-performance
clarifiers for the brewing industry |
V. Scherpereel |
DiverseyLever |
De problematiek van het wassen van de flessenpool en de voortijdige
slijtage ervan |
Y. Gosselin |
DCL Yeast Ltd |
Levure sèche brassicole: un produit aux avantages multiples |
G. Kübeck |
Bitburg |
Intergrierter Umweltschutz in der Brauereiwirtschaft am Beispiel
der Bitburger Brauerei |
G.A. Crowe |
Rentokil Initial UK Ltd |
Major pests of the brewing industy – a review |
A. Van Landschoot |
|
Voorstelling van het HOBU-IWT project voor microbiële
kwaliteitscontrole in de brouwerij |
E. Lalor |
Quest Int. Ireland |
Applications of enzymes in the brewing
process with particular emphasis on glucanase |
S. Ben Tahar |
Maïs Céréales Technologie (Groupe Limagrain) |
De problemen in de brouwerij door inname van genetisch
gemanipuleerde maïs |
R. Braekeleirs |
Meura |
Fijnmaling onder water |
P. Boivin |
Institut Francais des Boissons de la Brasserie Malterie |
Le rôle du malteur dans la qualité organoleptique de la bière |
R. Willaert |
|
Verbetering van het
maltose- en maltotrioseverbruik gedurende fermentaties met geimmobiliseerde
gisten |
A. Van Landschoot |
|
De impedantietechniek voor detectie van bacteriële
bierbedervers |
K. Despierre |
Vlaamse
Milieumaatschappij |
Beleidsvisie Vlaamse
Milieumaatschappij inzake lozing van bedrijfsafvalwater |
K. Verstrepen |
CMBS-KUL |
Genetische manipulatie van brouwersgist: zin en onzin |
G. Baron |
VUB en D. Seldeslachts |
Interbrew Energiebesparing in de wortkoking |
R. Manthey |
Krones |
New developments in beer packaging |
K. Messens |
|
Detectie en identificatie
van genetisch gemodificeerde organismen doorheen de voedselketen |
A. Van Landschoot |
|
Gedroogde gist voor hergisting op fles |
R. Willaert |
|
Suikerconsumptiekinetiek
van brouwersgist tijdens de hoofdgisting |
A. Modrok |
Sartorius Instruments |
Membrane filtration technology for draft
beer |
A. Van Landschoot |
Hogeschool Gent |
De impedantietechniek
voor kwaliteits- en hygiënecontrole in de brouwerij |
S. Coghe |
CMBS-KUL |
Karakterisering van speciale mouten |
M. Wille |
F. Petersen |
Invloed van
suikersamenstelling en van enige glucosestropen op de fermentatie van wort |
R. Willaert |
Hogeschool Gent |
Nieuwe trends in de brouwerij |
B. Vanderhaegen |
CMBS-KUL |
Flavourevolutie in
speciale bieren |
P. Bouckaert |
New Belgium Brewing Co. Inc. |
Potentieel voor Belgisch bier in de USA? |
J. Brandstetter |
Steinecker (D) |
New filtration system
Pegasus |
P. Adam |
Interbrew |
Filtration without kieselguhr |
C. Detremmerie |
Brains in Motion en E.
Vierlinck |
ProcAT Traceerbaarheid in de voedingsindustrie:
wat wil de overheid wat wenst de
sector |
A. Van Landschoot |
|
Gebruik van gedroogde brouwerijgist |
E. Borremans |
Alfa Laval Benelux |
Membraanfiltratie in het
brouwproces |
R. Braekeleirs |
Meura |
Brouwerijfilosofie in de wereld |
S. De Ruyver |
Spirax-Sarco |
Stoom: efficiënte en
milieuvriendelijke stoomdistributie dankzij druk-vacuümsystemen |
A. Van Landschoot |
|
Gist voor nagisting |
S. van den Berg |
Filtratie van
speciaalbier met membranen |
|
G. Baetslé |
Emeritus Hogeschool Gent |
Terugblik op 40 jaar Studiedag Mouterij en Brouwerij |
Sofie Depraetere |
CMBS-KULeuven |
De invloed van
preoxygenatie op de fermentatie-capaciteit van gist |
Matthias Weinzierl |
A. Steinecker Maschinenfabrik |
Wort boiling with Stromboli |
Frédéric Jay |
Cristopia |
Sub zero thermal energy storage systems for
industrial refrigeration applications |
Fred Vancraesbeek
& André Feyaerts |
Ensysta |
Opbouw van een koelinstallatie voor buffering van koude-energie |
Steven van de berg |
Hogeschool Gent |
Klaring van speciaalbier |
Anita van landschoot |
Hogeschool Gent |
Extract voor nagisting |
Dominique Taeymans |
Belgische Brouwers |
Toekomst van de Belgische
bierspecialiteiten Sommige bierspecialiteiten
genieten al van een erkenning op Europees niveau; andere komen hiervoor ook
in aanmerking. De vrij ingewikkelde Europese erkenningsprocedure zal worden
uiteengezet en de gevolgen van een Europese erkenning zullen worden
toegelicht |
Jacques Fourneaux |
La brasserie d’hier
à demain |
Comment améliorer
les produits depuis la
salle de brassage jusqu’aux soutirages
avec l’aide de matériel plus moderne
ou la modification du matériel existant. |
Bert De Wit |
Alfa Laval Corporate AB |
Spinning Cone Column –
innovatieve technologie voor de productie van alcoholvrij bier De Spinning Cone Column is een roterende
destillatiekolom met zeer hoge efficiëntie. De resultaten van de eerste
industriële installaties hebben de uitzonderlijke kwaliteit van de alcoholvrije
bieren bevestigd. |
Graham G Stewart |
The International Centre for Brewing and
Distilling, Heriot-Watt University, UK |
Does the use of high gravity brewing
inflict unusual and cruel punishment of yeast? During the past 25 years process optimization
and increased efficiencies have been priorities for many brewing companies
worldwide. Process intensification has become part of this endeavour and has also focused on high gravity brewing. |
Karel Krofta |
Hop Research Institute
Zatec |
Bioactive compounds in hops and beers. Following
topics will be discussed – alpha acids hop oils contents of prenylated
flavonoids in hops and beers their transformation in the brewing process
stability of prenylflavonoids in beers alternative utilisation
of hops. |
Jaak Ryckeboer |
Ecodis NV |
De ecodis: Veilig water in de brouwerij In deze presentatie wordt een overzicht
gegeven van de diverse mogelijke toepassingen van de ecodis (anodische
oxidatie) in de brouwerijsector. De techniek is met succes inzetbaar om zowel
water te desinfecteren als biofilmvorming tegen te gaan. |
Anita Van Landschoot |
Hogeschool Gent |
Sachariden in de
brouwerij: analysemethoden en hun toepassingsmogelijkheden Het extract geldt als dé maat voor het
gehalte aan sachariden in brouwerijstalen. Door allerlei nieuwe
ontwikkelingen is er nood aan bijkomende informatie over de sacharidesamenstelling. |
Hartmut Evers |
KHS AG |
The filtration of beer – costs and field
report about a novel filter system for kieselguhr-free beer filtration. The
novel concept of the filter KOMETronic describes a
filtration system with a specific capacity of 16 hl/m².h and a 50% reduction
of costs compared to an average sheet filter. |
Erik Smet |
Trevi N.V. |
Legionellapreventie en
desinfectie Enerzijds worden de
structurele en voorkomingsmaatregelen die de kans op groei en versprei-ding
van Legionella kunnen beperken
besproken. Daarnaast wordt een overzicht gegeven van de mogelijke
desin-fectietechnieken. |
Katherine Smart |
Oxford Brookes University |
Stress and Brewing Yeast Functional
Responses Brewing yeast exhibits stress responses during brewery propagation
and fermentation. This comes along with specific gene expressions. Results
are discussed in relation to the impact on the brewing process. |
Steven van den Berg |
Hogeschool Gent |
Klaring en stabilisatie
in KMO brouwerijen. De prestatie van
een nieuwe klarings- of stabilisatietechniek moet met name voor KMO brouwerijen met hun
verscheidenheid aan producten tevens
worden beoordeeld aan de hand van bieren die reeds werden geaccepteerd door
de consument. |
Anita Van Landschoot |
Hogeschool Gent |
Zuurstof en lagering vooraf bij nagisting Wat is de invloed van de
zuurstofconcentratie bij afvullen op de nagisting en op de nagegiste bieren?
Kan de lagering na de primaire fermentatie ingekort of weggelaten worden voor
bieren met nagisting op de fles? |
Thomas Wershofen |
Ecolab |
Desinfectie in de
brouwerij De desinfectie is een
cruciale stap in het hygiëneproces. In de brouwerij zijn hier specifieke
producten voor nodig die moeten voldoen aan de lokale Belgische wetgeving en
aan de toekomstige Europese Biocide Directive. |
Jan De bruyn |
Mouterij Albert |
JOSUA systeem een
auditsysteem ontwikkeld door een groep Europese mouters In het kader van traceerbaarheid kwaliteit en voedselveiligheid van
brouwgerst heeft een groep Europese mouters een gezamelijk auditsysteem
ontwikkeld. De presentatie belicht de aanpak
kwaliteit en voedselveiligheid van brouwgerst heeft een groep Europese
mouters een gezamelijk auditsysteem ontwikkeld. De presentatie belicht de
aanpak de werking en de resultaten van
het systeem. |
Henk Schonewille |
Norit Membrane Technology |
Waterhergebruik in de
mouterij en brouwerij industrie
Membraantechnologie voor de productie van drink- en proceswater in de
toepassingen: behandeling van grondwater
oppervlaktewater en voor de behandeling van afvalwater voor lozing
en/of hergebruik. De techniek wordt toegepast in Brouwerij Martens en Holland
Malt. |
Hans Denninger |
Westfalia Separator |
New developments in centrifuge design in
combination with membrane filtration. The brewery industry is interested
since many years in an alternative for beer filtration with DE/ Kieselguhr. Westfalia Separator has focused on the special design of
separators for pre clarification prior to membrane filtration. |
Anita Van Landschoot |
Hogeschool Gent |
Mededelingen van het
onderzoek aan de hogeschool<br/>Isothermisch en verkort brouwen:
industrieel realistisch? Het temperatuursprogramma
van de infusie- en decoctiemethode is tijdsrovend en vraagt veel energie. De
resultaten van casestudies geven aan dat met de verbeterde moutkwaliteit het
isothermisch en verkort brouwen een economisch interessant alternatief is. |
Hans-Jörg Menger |
Ziemann Ludwigsburg GmbH |
The Ziemann-IMECA
System (ZIS) a new cleaning and disinfection technology. In view of the
environmental protection cost reduction and product safety particularly
during disinfection of cellar plants a reduction of the required quantity of
water and cleaning / disinfection solution is absolutely necessary. |
Wim Soetaert |
Universiteit Gent |
Voedsel en
biobrandstoffen: Tegenstelling of twee kanten van dezelfde medaille? De stijging van de voedselprijzen wordt soms
éénzijdig toegeschreven aan de verhoogde productie van biobrandstoffen. De
realiteit is veel complexer. |
Werner Back |
TU Munich-Weihenstephan |
Hefevitalität und ihre Einflüsse auf Gärung und Bierqualität. Hefevitalität ist einer
der wichtigsten Parameter um eine gleichbleibende Bierqualität zu erreichen
unangenehme Geschmacksfehler zu vermeiden und die Prozezeit zu minimieren. Dass
kann man erzielen durch Berücksichtigung der wichtigsten Faktoren und
Einrichtungen hervorragende Hefevitalitätsergebnisse. |
Klaus Hartmann |
TU Munich-Weihenstephan |
Is the use of technical enzymes
necessary or are still enough natural enzymes available in malt? The right combination of the malt
quality and the mashing conditions allows to force or to stop single enzymic
activity (the use of unmalted cereals is possible)
to reach nearly every wort quality without technical enzymes. |
Christian Konrad |
E. Begerow GmbH & Co. |
Praxisoptimierte Tiefenfiltration Durch Änderungen in der Rohstoffqualität und durch forcierte
Produktionsbedingungen kann es zu ansteigenden 90√Ǭ∞ Trübungen im
filtrierten Bier kommen. Mit einer optimierten Tiefenfiltration ist es möglich
diesen Trübungen entgegenzuwirken. |
Anita Van Landschoot |
Hogeschool Gent |
Sachariden en zoet in
bier De sachariden in bier
omvatten het restextract en eventueel toegevoegde suikers. Voor het zoet maken
van bier zijn heel wat producten op de markt. Al deze producten hebben voor-
en nadelen. |
Olau Nielsen |
Alfa Laval Copenhagen A/S |
The yeast propagation process for
refermentation. The status of propagation in breweries is outlined with
regard to sanitation aeration and stress. The possibility of using freshly
propagated yeast with maximum viability for refermentation is discussed
including the aspects of fed-batch propagation. |
Rudolf Michel |
GEA Brewery Systems GmbH |
Sustainability: a major aspect in
brewery design Starting from the current ‘state-of-the-art’
of the brewing process and considering energy savings and energy recovery the
paper presents an outlook to the next level for a 1 million hectoliter
Greenfield brewery. |
Werner Back |
TU Munich-Weihenstephan |
Gushing: ein multikausales Problem! Gushing führt zu Reklamationen und zu Imageverlusten der
Brauereien. Berechtigterweise wird die Frage an die Wissenschaft gestellt:
Wann werden die Ursachen für Gushing endlich vollständig erforscht sein? |
Jeroen Vandenbussche |
Meura s.a. |
Opwarming van beslag door
stoomdiffusie De huidige beslagketels
zijn voorzien van een dubbele stoomwand met aangepast roerwerk. Een nieuwe
technologie van directie stoomdiffusie werd door Meura s.a. ontwikkeld en op industriële
schaal toegepast (AflosJet systeem). |
Jens Blach Andersen |
ISO-MIX A/S |
Mixing in beer fermenters Applying forced mixing in fermenters by
using the Rotary Jet Head reduces processing time by up to 30% and just as
important they are uniformly low. As a result
fermentation capacity is maximised and reduction in
capital expenses as well as operational cost are achieved. |
Anita Van Landschoot |
Hogeschool Gent |
Mededelingen van het
onderzoek aan de hogeschool: Viabiliteit en vitaliteit van gist Voor goede fermentatie is
gist met hoge viabiliteit en vitaliteit nodig. Wat is het verschil tussen
beide en hoe kan de viabiliteit en vitaliteit van gist bepaald worden? |
Jürgen Ziehl |
Pall Corporation |
Next generation depth filter modules –
For improved process economics and environmental protection Pall introduced SUPRApakTM filter modules using a revolutionary ‘edge
flow’ technology for the filtration of beer downstream a DE filter. Improves
CAPEX as well as OPEX. Food Contact Compliant with the new European
Regulations. |
Davy Van Paemel |
Spirax-Sarco nv |
Energiebesparingen in een
stoominstallatie. Hoe kan je uw energiekosten met 10 tot 15% verlagen via
allerhande energiebesparende maatregelen ( erkend door de Vlaamse overheid ) waarbij je de impact op ons leefmilieu helpt
verminderen. Dit wordt gepresenteerd aan de hand van een aantal casestudies. |
Martine De Vos |
Universiteit Gent |
Gluten en Coeliakie Oorzaak symptomen diagnose en behandeling
van coeliakie: Stand van zaken |
Anita Van Landschoot |
Hogeschool Gent |
Glutenvrij bier Een
20-tal brouwers hebben een glutenvrij bier op de markt. Bevatten de Belgische
bieren gebrouwen met gerstemout veel meer gluten? Is het mogelijk om
glutenvrije bieren te brouwen met gerstemout? |
Marcus Hertel |
TU Munich |
Low temperature wort flavour
evaporation: a new dimension in evaporation efficiencies It is shown that the vapour-liquid-separation-factor of unwanted wort flavours is strongly enhanced with decreasing
temperature. Thus an evaporation after wort-cooling
brings enormous advantages such as higher wort qualities or savings in energy
and raw-materials. |
Marco van de Ven |
Haffmans BV |
‘Do more with Less’ Hoofdpunten zijn:- Het
verbeteren van de CO2 kwaliteit en reinheid d.m.v. strippen technologie dieper
koelen gebruik van CO2 als koude middel- Het reduceren van energie consumptie
door het condenseren en verdampen van CO2 te combineren. |
Heinz Dauth |
TU Munich |
A flush a day’ as an improvement for tap hygiene and draught beer
quality! Without any doubt hygiene is one crucial
parameter for sales success in the draft beer scene. But the obvious question
is: how much care is actually needed and furthermore
which kind of care is leading to a sufficient level of quality? |
Christian Konrad |
E. Begerow GmbH & Co |
New innovation in DE free filtration : “Greenomic“ In the last years the key-words
sustainability and resource-savings are more and more important targets for a
modern brewery process. With the introduction of the mineral-free filter
medium “BECOPAD” company BEGEROW is now in a position to offer a
solution for a filtration without any kind of Kieselgur
or other filter-powder. |
Patrick Boivin |
IFBM-Qualtech |
Fungi on malting barley: impact on beer
chain Malting barley is naturally contaminated
by field fungi particularly Fusarium and Microdochium.
This natural contamination that will depend on weather conditions during the
growing of barley will have an impact on malt and beer quality and safety:
mycotoxins gushing early brewer yeast flocculation. |
Christina Schönberger |
Barth Innovations – A member of
Barth-Haas Group |
Hop Aroma Research In contrast to other foods the hop aroma
in beer is not the result of a handful of character impact compound but a
complex interaction of numerous identified and maybe also unidentified
compounds. The talk will cover the newest results in hop aroma research and
the uniqueness of hop varieties in terms of hop aroma. |
Martin Wentink |
Heuft Systemtechnik GmbH |
Product integrity in the bottling hall Make or brake your brand name with product integrity in the
bottling hall. The concept of reacting inspecting and preventing foreign
objects in filled bottles presented by Heuft Systemtechnik. |
Thomas Becker Klaus Niemsch |
Technische Universität München Stabifix Brauerei-Technik
KG |
Troubleshooting beer haze Overview of what to look out for and
what actions can be taken to prevent beer haze. |
Anita Van Landschoot |
Hogeschool Gent en Universiteit Gent |
Modern fermenteren met traditionele gist Brouwerijgist moet meer en meer onder verhoogde
stressomstandigheden kunnen fermenteren. Hoe kan worden nagegaan of de gist
geschikt is voor deze fermentaties? |
Willy Verstraete |
Universiteit Gent |
Water ook voor later… De laatste jaren zijn de
systemen voor de afvalwaterzuivering sterk gewijzigd omdat de industrie er
meer en meer naar streeft om water te hergebruiken om zo het waterverbruik te
beperken. |
Andres Furukawa |
PDX plc |
PDXTM Mashing system and cereal cooking A compelling alternative technology to
the traditional mashing and cereal cooking systems will be presented in this
talk. The system allows reduction in capital expenditures to brewhouse manufacturers
and provides significant brewing benefits to brewers. |
Chris Boulton |
University of Nottingham |
Getting the best out of a CCT. The use
of large capacity cylindroconical vessels where filling times may be prolonged and several individual batches of wort are
required has an impact on fermentation performance and beer quality. |
Thomas Becker |
Technische Universität München |
Hops: Present Research and Future Perspectives. The presentation
deals with several current topics like traditional and modern hopping antimicrobial
activity of hop ingredients hops as flavour
component in beer as well as specific analyses for hops e.g.
toxic residues and nitrate. |
Wouter Burggraaf en Frank Moerman |
EHEDG |
Productie van culinaire
stoom voor direct contact processen in de brouwerij Stoom voor direct contact
met product of de binnenkant van procesapparatuur moet van culinaire
kwaliteit zijn d.w.z. droog verzadigd en vooral vrij van contaminanten. De
wijze waarop die culinaire stoom wordt geproduceerd is het voorwerp van deze
lezing. |
Anita Van Landschoot |
Hogeschool Gent |
Microbiologie in de brouwerij voorstelling onderzoek |
Anneleen Wieme |
Hogeschool Gent |
MALDI-TOF MS voor snelle
identificatie van bierbedervers |
Wouter De Muynck |
Cofely Axima |
Een freonloze toekomst: wanbeleid of opportuniteit? Voor- en
nadelen voor de brouwer Tal van koudemiddelen steken sinds de 19e eeuw de kop op om
daarna weer even vlug te verdwijnen. De wereld dwingt ons vandaag om anders
te gaan denken en handelen. Wanbeleid of net opportuniteit? |
Wouter Van Namen |
ACM Vermeulen |
Geen waterverbruik meer
voor de vacuümpompen van vullers Een nieuwe droge
technologie van vacuümpompen die voor vullers ingezet wordt. Een ‘plug en
play’ oplossing die tevens het elektrisch vermogen met de helft reduceert. |
Benny Van Heule |
SPX Flow Technology |
APV Cavitator
Technology The APV Cavitator
is a new breakthrough technology for very efficient microscopic mixing and
scale-free heating based on controlled hydrodynamic cavitation. The Cavitator has a number of applications that benefit beer
and beverage producers. |
Bert De Wit |
iQ Process |
Gistmanagement in een
brouwerij met hogegistingsbieren Het oogsten en
conditioneren van hoge gist in de brouwerij kan op verschillende manieren gebeuren.
Verscheidene aspecten inzake technologiekeuze systeem-engineering en kwaliteitsbewaking
worden toegelicht aan de hand van concrete realisaties en ervaringen. |
Thomas Becker |
Technische Universität München |
Hop Technology for future demands The presentation deals with several
current topics like traditional and modern hopping antimicrobial activity of
hop ingredients hops as flavour component in beer
as well as specific analyses for hops e.g. toxic
residues and nitrate. |
Martijn van Iersel |
Holland Malt |
Fusarium and its role in the conversion
of barley to malt Each year the barley crop is under
pressure of a large variation of different plant pathogens. What’s the effect
of Fusarium infection on final malt quality? |
Anita Van Landschoot |
Universiteit Gent en Hogeschool Gent |
Ionen en bier Om gunstig te zijn voor het brouwproces en/of het latere bier
moeten de meeste ionen in een bepaalde concentratie-range aanwezig zijn. De
concentratie van silicium in bier is echter best zo hoog mogelijk. |
Erik Wesselink |
ProduSafe |
Reiniging en inspecties
van silo’s en tanks Jaarlijks gaan er
miljoenen verloren aan producten die niet voldoen aan de kwaliteitseisen. En
wat dacht u van producten die onterecht op de markt komen. De gevolgen
hiervan kunnen enorm zijn. Preventieve inspectie en reiniging van
productie-installaties voorkomt deze problemen |
Ludwig Scheller |
GEA Brewery Systems |
HOPSTAR – ISO – A new GEA technology to
improve hop utilization in the brewhouse Presentation of an innovative method for
the efficient use of hop alpha acids. A skid was engineered allowing the
defined isomerization of alpha acids at higher temperatures in parallel to
wort production. The controlled process and the achieved higher isomerization
rates will allow a significant reduction of the amount of hop dosed reducing the annual hop bill with possible
savings up to 30 %. |
Ann Van Holle |
de “proef”
brouwerij |
Batch-gebonden variaties
in de brouwwaarde van hop: praktijkstudie Bij de aankoop van hop
worden meestal enkel de variëteit en het gehalte aan alfazuren meegedeeld.
Aanvullende vermeldingen van HSI hopoliegehalte en groeilocatie moeten de
brouwer beter informeren over de kwaliteit van de aangekochte hop-batch. |
Frank-Jürgen Methner |
Technische Universität Berlin |
Influence of filtration on haze
stability Haze and flavour
stability are closely connected to each other. Beer is rapidly oxidising when the endogenous anti-oxidative
potential is consumed. It is shown how filtration is influencing oxidation
and haze formation. |
Roland Pahl |
VLB Berlin e.V. |
One way kegs Overview and technical The international beer market has
discovered one way kegs to be a solution for
specific logistical challenges. Standard kegs do have certain disadvantages
that can be covered by one-way kegs. The one way
kegs on the other hand need to fulfill the same quality requirements. Research results will be shown. |
Anita Van Landschoot |
Universiteit Gent en Hogeschool Gent |
Implementatie van MALDI-TOF MS in de brouwerij industrie MALDI-TOF MS is een geschikte techniek voor snelle identificatie
van bierbedervers (doctoraat Anneleen Wieme). De mogelijkheden ervan gaan
verder tot identificatie en differentiatie van brouwerij micro-organismen van
en tijdens de bierproductie. |
Jörg Zacharias |
Krones |
Viscose fibres
as alternative filter aid, chances and limits’ Precoat filtration technology is the
most efficient and widespread way. New alternative strategies are driven by qualityflexibility and sustainability aspects.
Possibilities of an alternative filter aid onthe
basis of viscose fibres are presented. |
Steven Vangoidsenhoven |
Cargill |
Evolutie van brouwgerst variëteiten in Europa De ontwikkeling en introductie van nieuwe brouwgerst variëteiten
is cruciaal om brouwgerst economisch interessant te houden voor de
landbouwer. Als mouterij en brouwerij moeten we hieraan actief meewerken om
een goede balans tussen economie en kwaliteit te waarborgen. |
Alicia Munoz |
Botanix |
Diversity and complexity of hops Having an acute knowledge of the usage effects
and impact of hops helps the brewer optimize process efficiencies and develop
distinctive high-quality beers. |
Peter Bouckaert |
New Belgian Brewing Company |
Hout als een ingrediënt Hout is nooit weggeweest in niche producten. Verzuring extractie
gerookt smaak van vorige producten gerijpt op vaten vinden hun weg in
producten met een hoge meerwaarde. |
Chris Rice |
Campden BRI Group. |
Controlling haze formation in novel
alcoholic beverages One of the biggest challenges in
creating novel alcoholic beverages is colloidal stability. How can we design
novel bright beers and ciders that inimise
the presence and emergence ofparticles and haze? |
Anneleen Decloedt |
Hogeschool Gent en Universiteit Gent |
Glutenvrije moutbieren Gluten en toxische glutenpeptiden de stand van zaken in
Belgische bieren gebrouwen met gerstemout. Hoe kunnen glutenvrije moutbieren
gebrouwen worden? |
Jeroen Vandenbussche |
Meura |
Toepassing van de
Meura2001 maische filtratietechnologie voor speciaalbier productie De Meura2001 werd 25 jaar
geleden geïntroduceerd en heeft duidelijke voordelen voor speciaal bier productie.
Er zijn 4 Meura2001-modellen; de Micro (tot 500 kg storting) Craft Junior (tot 2 t) Junior (tot 4 t) en
Senior (vanaf 3 t). |
Matthias Baldus |
TUBerlin |
Effect of cysteine and transition metals
on the oxidation of dimethyl sulfide The actual formation of DMSO in malt is
not yet understood. In this study the effect of the thiol L-cysteine (Cys) in combination with molecular oxygen transition metal ions and EDTA was tested on
its role in DMS oxidation. |
Kevin Verstrepen |
KUL |
“The beer yeasts of tomorrow” High-throughput genomics robotics and
nanotechnology allow characterisation of all
existing beer yeasts as well as breeding of novel superior variants that
combine desirable properties from existing strains. |
Mathias Hutzler |
Technische Universität München |
Advanced yeast hunting The development of diverse beer styles
demands new Saccharomyces and Non-Saccharomyces strains that contribute
significantly to individual beer flavor. This presentation discusses advanced
methods and results for yeast discovery in environmental hot spots and old
brewing cellars. |
Joerg Schwerdt |
Air Liquide |
Advanced oxidation process for iron and
manganese removal in water Good
water quality as main flavor carrier is essential in the brewing process. Besides
hardness manganese residuals influence the quality. A safe and extensive
water pretreatment can be performed by technical oxygen application. |
Geert Haesaert |
Universiteit Gent en Hogeschool Gent |
Veredeling en teelttechniek van brouwersgerst Hoe worden gerstrassen vandaag de dag gemaakt wat is het
verschil tussen gangbare en biologische teelt van brouwersgerst en wat doen
we met de schimmelziekten? |
Anneleen Decloedt |
Hogeschool Gent en
Universiteit Gent |
Gerstschimmels en hun mycotoxinen in de
bierproductie Gerstschimmels en hun mycotoxinen kunnen
wijzigingen ondergaan tijdens het mouten en het brouwen. Wat betekent dit
voor het finale bier? |
Sam Crauwels |
KULeuven |
Wild and Spontaneous – Main characteristics
of Brettanomyces bruxellensis yeasts Brettanomyces bruxellensis
plays an intriguing role in fermented beverages: crucial in (some) beer unwanted
in (most) wine. Recent research showed that the phenotypic behaviour of the yeast is strongly dependent on the
strain and fermentation medium. |
Wolfgang Kalthoff |
Steinfurth Mess-Systeme |
Degassing of beer before measurement The presentation will introduce the brand
new innovative lab scale de-carbonation system
of Steinfurth (LDC). The automatic and high efficient LDC concept is designed to de-carbonate
beverages without loss of volatile components like alcohol or aroma |
Martin Jörg |
Centec |
Improved dealcoholization
process of beer and its market potential The thermal Centec
DeAlcoTec beer dealcoholizationprocess
will be explained and compared to other technologies followed by a short
overview about the history development actual situation and a forecast of the
AFB market. |
Johannes Plankl |
Krones |
Dynafill: Filling and capping with one and the
same unit As fast as no other system. Filling and
capping is done in one sole functional unit and that within less than five
seconds. With good reason one can claim that the concept of Dynafill revolutionises beer
filling. |
Tobias Becher |
ZIEMANN HOLVRIEKA |
The transformation of old tradition: a
novel brewhouse concept The novel brewing process divides the
brewhouse tasks into subprocesses which are treated individually and by
combining partial flows finally completed in an optimal way. Hence shorter process times and higher yields can
be achieved. |
Christina Schönberger |
Joh. Barth & Sohn |
Dry hopping in a nutshell Dry hopping is a rediscovered art in brewingtechnologies. What are the possibilities? What meanthe different parameters for the resulting hop aromaand flavour in the beer? |
Frank-Jürgen Methner |
TU Berlin |
The influence of dark and roasted malt
on the flavor stability of beer Besides oxygen iron and temperature also
reductones have a major influence on flavor stabilityof beer. Especially dark and roasted malt varietiescontain more free iron as well as more reductones. Both factors will be
discussed in the presentation. |
Anneleen Decloedt |
Hogeschool Gent en
Universiteit Gent |
Industriële productie van glutenvrije
moutbieren: een koud kunstje? Glutenvrij zit in de lift en dat geldt ook
voor glutenvrijebieren. Afgelopen jaar werden reeds zesmaal zoveelnieuwe
glutenvrije bieren gelanceerd als in 2010. Maarhoe kunnen glutenvrije
moutbieren gebrouwenworden en wanneer is glutenvrij nu echt glutenvrij? |
Ian Curran |
Parker |
A fresh perspective on sterile
filtration Comparison of membrane sterilisation versus traditional pasteurisation
techniques in terms of taste lifetime and cost. |
Alexander Scheidel |
Krones |
Dynamic fermentation: fermentation is what
counts STEINECKER Poseidon provides the brewer with
acompact retrofit unit for an efficient and
high-grade fermentation process: steady fast and reproducible with gentle
yeast cropping and fast cooling. |
Sofie Bossaert |
KULeuven |
The production of innovative specialty beers
through maturation on wood Wood
type wood history barrel dimensions and maturation conditions play an
important role in barrel aging and affect the flavour
profile and the microbial community composition. |
David De Schutter |
AB InBev |
Simmer and Strip – the future of boiling
is no boiling The boiling process has been the most
energy intensive step in the brewing process for centuries. The future of
beer is a more sustainable way of brewing. Simmer and strip is a patented innovation to avoid 80% of the heat usage
during boiling while improving the freshness of the beer. |
Ann Van Holle |
Proefbrouwerij |
De impact van terroir op de brouwwaarde van hop Terroir heeft een onmiskenbare invloed op debrouwwaarde van hop.
Diverse hopvariëteiten werden gedurende 3 oogstjaren in verschillende
teeltregio’s opgevolgd. Via single hop bieren werd bovendien nagegaan hoe
terroir de finale bierkwaliteit kan beïnvloeden. |
Thomas Becker |
TUM |
‘Nihil novi
sub sole – almost forgotten concepts from
the past revived in present-day beer making’ Selected examples elucidate the
importance ofconcepts formulated decades ago but forgotten
in the aftermath which are nowadays common butessential
elements of modern beer making. Theycomprise static
malting systems procedures andconstructions
concerning wort preparation andfermentation
designs. |
Sofie Saerens |
Chr Hansen A/S |
Pichia kluyveri
yeast for production of low-alcohol and alcohol-free beer Pichia kluyveri
is a highly aromatic yeast species.Industrial
fermentation with a selected strain of thisspecies
allows production of beer with highconcentrations
of desirable ester compounds andlimited ethanol
content. |
Charles Leclef |
Brouwerij en Stokerij Het
Anker |
Hoe een bier een whisky
wordt In 2010 werd de eerste
whisky stokerij met pot stillsopgestart in België waar Gouden Carolus
Tripelvolgens de regels van de kunst wordt afgestookt engerijpt tot Gouden
Carolus Single Malt. |
Jessika De Clippeleer |
Universiteit Gent en Hogeschool Gent |
How research on alternative grains can
boost the brewing industry How to get research into practice? First get
practiceinto research! The laboratory for Brewing
Science and Technology of UGent and HOGent is taking on the challenge of brewing with different
unmaltedalternative grains in relatively high
concentrations. |
Gabriela Montandon |
Fermentis by Lesaffre |
Active dry yeast and the world of taste
& pleasure Beer is a complex matrix in which
flavors are created on a large combination of factors – amongst yeast raw
materials and processing parameters are important contributors. A given yeast
genotype provides flavor diversities when changing fermentation parameters
and hop regimes. |
Frank Peifer |
Hopsteiner |
The application of hop oils at beer
production The substitution of conventional hop
products at late and at dry hopping with natural hop oils. What should be
considered by using hops oils and where are the limits? |
Ralf Scheibner |
GEA |
Dealcoholisation of beer with the new GEA AromaPlus Technology GEA will give an overview on the latest
development for the new GEA AromaPlus membrane
technology to dealcoholize beers to 5% abv or down to 5% abv with no thermal
stress and high retention of flavor compounds. |
Frank Boon |
Brouwerij Boon |
Lambiek de wildste van alle bierdromen ‘Spontane gisting’ spreekt tot de verbeelding en doet brouwers
dromen van exclusieve creaties die de grenzen van het traditionele brouwen
verleggen. De productiemethode van Lambiek het oudste speciaalbier van België
en de productie van Geuze komen aan bod. |
Alexander Paternoster |
University of Antwerp |
The interaction effect between
vibrations and temperature simulating truck transport on the flavour stability of beer During the export distribution process Belgian
beer is frequently exposed to elevated temperatures vibrations and shocks.
This study discusses to what extent temperature and vibrations contribute to
a degradation of the flavour stability of beer. |
Kim Verschueren |
Agidens ; Alyce
Hartvigsen |
Alfa Laval Dry Hopping Process Challenges Increasing demand for dry-hopped beers
requires larger scale production which presents major process challenges. But
there is an automated solution that offers reduction in process times product
losses and hop dosing while improving the quality. |
David Cook |
University of Nottingham |
Brewing with Green Malt Brewing with ‘green’ (germinated but not
kilned) malt offers potential savings in energy and water usage but also
presents significant logistical and technical challenges to the production of
quality beer. Our current EU-funded project seeks to develop technical
solutions. |
Jessika De Clippeleer |
Ghent University and HOGENT
Ghent University |
What’s brewing under the kombucha scoby? Consumers increasingly demand beverages with low
or no alcohol content. This trend has led to the increased interest in
kombucha an age old fermented tea made with a
mixture of yeasts and bacteria. Time for a brewers
guide to kombucha-land. |