Beste leden, vrienden en oud-studenten, Fermentatio en de Koninklijke Kortrijkse Brouwersbond hebben het genoegen U vriendelijk uit te nodigen voor een bezoek aan Brouwerij en Bottelarij De Halve Maan te Brugge op vrijdag 6 oktober 2023.
Programma: Deel 1: Brouwerij De Halve Maan – Walplein 26 – Brugge
(voorstel parkings: Oud St Jan in het Zonnekemeers, Parking Station Brugge, Parking t Zand)
11:30: Ontvangst Walplein 12:00: Hoppy Lunch (voor- en hoofdgerecht) met bijpassende bieren 13:30: Bezoek Brouwzaal en bezoekerscentrum van de brouwerij 14:15: Verplaatsing naar de Bottelarij (Waggelwater) Deel 2: Bottelarij De Halve Maan – Waggelwater – Lieven Bauwensstraat 21 – Brugge (parking ondergronds op de site van de brouwerij)
14:30: Ontvangst aan het Waggelwater 14:45: Bezoek en rondleiding in de nieuwe bottelarij, vatenlijn, filtratie en magazijnen van de brouwerij. 16:15: Degustatie van de bieren, Netwerk-receptie met hapjes in de rooftop bar van de bottelarij 19:00: Einde Alle verplaatsingen gebeuren door eigen wagens. Voor de goede organisatie vragen wij de timing strikt te respecteren.
U kan inschrijven voor zowel deel 1 en deel 2 voor de prijs van € 50 per persoon, of voor enkel deel 2 voor de prijs van € 25 per persoon. De dranken tijdens het bezoek worden aangeboden door de brouwerij.
Wij hopen U talrijk te mogen begroeten. Hoogachtend, Marc Strubbe Benny Van Heule Voorzitter Secretaris
Het bestuur van Fermentatio nodigt jullie graag uit op de studiedag 2024, deze zal plaatsvinden op vrijdag 6 december 2024.
Programma
08.30 Verwelkoming
08.45 Begroeting door Marc Strubbe
09.00 Challenge to the beer industry: Stop transporting water, concentrate your beer without risking quality
Maria Lindmark, Alfa Laval
Alfa Laval provides breweries with innovative equipment, that drastically enables reduction of energy and water whilst improving yield. The latest innovation, Revos beer concentration, enables an 80% reduction in transport and optimisation of brewery capabilities. Re-Draft, a unique beer dispense equipment, blends concentrate and water back to original taste just seconds before being served.
09.30 100% bio-renewable 1,3-propanediol fuses glycol cooling performance with sustainability and GHG reduction
Patrick Van Waes, Primient Covation LLC
100% bio-renewable Susterra 1,3-propanediol (PDO) is combining excellent cooling parameters with a GHG reduction up to 84% compared to PG. But more important is its low viscosity at low temperatures enabling energy savings and exhibits better anti-corrosion properties.
10.00 Membrane based technology to improve sustainability and efficiency of brewing
Roland Pahl-Dobrick, Pall Corporation
Membrane based filtration technology as alternatives to conventional technology can help generate significant improvement of important goals like waste reduction, reduced water consumption and it can further help to reduce energy consumption, both electrical and thermal or reduce product loss and improve raw materials efficiency.
10.30 Evidence in lager yeasts and some maltose-negative ale yeasts of enzymatic activities more efficient to break down glutathionylated and/or γ-GluCys-S-conjugates than cysteinylated precursors into odorant polyfunctional thiols: development of innovative co-fermentation strategies
Margaux Simon and Romain Christiaens, UCLouvain LIBST INBr
The enzymatic release of polyfunctional thiols (PFTs) from hop-derived precursors enhances the flavor of dry-hopped and NABLABs beers. Our study reveals that specific Saccharomyces pastorianus strains and a maltose-negative ale yeast are highly efficient at releasing PFTs from glutathionylated precursors, offering new opportunities for innovative yeast combinations in brewing.
11.00 Pauze
12.00 The importance of barley starch granule properties in malting and brewing
Charlotte De Schepper, Laboratory of Food Chemistry and Biochemistry,KU Leuven
Brewers face several challenges due to the impact of climate change on barley growth, with rising starch gelatinisation temperatures and increased levels of small starch granules in malt as a result. This can hinder fermentable sugar production during mashing. Balancing starch behaviour and enzyme stability during mashing is thus critical.
12.30 Selected maltose negative yeasts and their impact on non-alcoholic beers – An overview
Sönke Kienitz,TUM – Chair of Brewing and Beverage Technology
Non-alcoholic beers (NAB) can be produced biologically or physically, with limited fermentation and the use of maltose-negative yeasts being common methods. This work examines the use of maltose-negative yeasts for NAB production, comparing it to halted fermentation, focusing on fermentation parameters, aroma and sensory qualities.
13.00 Flavourdiversificatie en -stabiliteit in de NABLAB-markt: Het potentieel van alternatieve gisten en grondstoffen
Jessika De Clippeleer, Innovatiecentrum voor Brouwerij & Fermentatie UGent/HOGENT
In deze presentatie verkennen we de compatibiliteit van maltose-negatieve gisten met alternatieve grondstoffen zoals havervlokken, roggemout, boekweit, eenkoorn en khorasan. Ontdek hoe deze innovatieve combinaties de NABLAB-markt verrijken en bijdragen aan unieke flavourprofielen, kwaliteitsoptimalisatie en flavourstabiliteit.
Onze Brouwerijstudiedag zal dit jaar plaatsvinden op vrijdag 8 december 2023 en niet op de eerste vrijdag van december.
Dit omdat de internationale brouwbeurs “Brau Beviale” doorgaat van 28 – 30 november 2023. Er wordt weer hard gewerkt door het bestuur om een interessante studiedag op poten te zetten en we hopen met een iets latere datum opnieuw op een massale opkomst.
Our symposium on malting and brewing this year will take place on Friday, December 8, 2023 and not on the first Friday in December. This is because the international brewing fair “Brau Beviale” will be held from November 28 – 30, 2023.
The board is again working hard to put together an interesting symposium and we hope with a slightly later date again on a massive participation.
09.00 Elektrisch brouwen van uitdaging tot oplossing
Bert Van Hecke, B’Brew
De wens om een volledige brouwerij elektrisch te verwarmen is al geruime tijd onderwerp van discussie en zelden in de praktijk gebracht voor brouwzalen die groter zijn dan 10 hL. B’Brew stelt hun gepatenteerde oplossing voor bestaande uit koude- en warmteopslagsystemen, een aangepaste brouwzaal en een geavanceerd energiebeheersysteem.
09.30 Impact of climate change on raw materials
Michael Hoppenbrouwers, Boortmalt
In this presentation we will discuss the impact of climate change on the crop and malt production – highlighting the main effect and discuss possible mitigation strategies.
10.00 Recovery of beer and wort with centrifuges in breweries
Wolf Herberg, GEA Group
Losses of beer and wort occurring in different steps in the brewing process are painful for all breweries in times of recent price increases for raw materials and energy. The usage of centrifuges in breweries offers a good opportunity to reduce losses and increase the yield while maintaining the high quality standards.
10.30 Using artificial intelligence to understand and improve beer aroma
Kevin Verstrepen, KU Leuven and VIB
The rapid progress in machine learning and artificial intelligence has a profound impact on all levels of society, including beer brewing. Here, we investigate the potential of machine learning to model and understand the complex relationship between chemistry and beer aroma. We demonstrate the new models’ capacity to tweak the aroma of existing beers.
11.00 Pauze
12.00 The Steinecker Brewnomic system and the status of Phoenix, a current
R&D project in terms of spent grains conversion
Peter Gattermeyer, Steinecker GmbH
Brewnomic stands for a modular system of solutions to clear the way for an energy-self-sufficient brewery. For example, the Equitherm module has been successfully implemented in breweries worldwide for years. Phoenix is supposed to be a new member of the Brewnomic family – a R&D project related to spent grains conversion.
12.30 Hop Creep & Refermentation Refresher
Adam Johnson, Murphy &Sun
Hop Creep, Dry Hop Creep, The Freshening Power of Hops or Hop Induced Refermentation, the phenomenon has many names and has been observed for over 130 years. The focus of the presentation will be to review our current understanding of causes, the impact on the brewery and to discuss strategies for hop induced refermentation management.
13.00 A Taste Test of Yeasts: Comparing Commercial Options for Low-Alcoholand Alcohol-Free Beer Production
Jessika De Clippeleer, Ghent University and HOGENT
Elia Myncke, Ghent University
Today, several maltose and/or maltotriose negative yeast strains to produce non-alcoholic and low-alcohol beers are commercially available. To date, however, there is a lack of comprehensive comparative studies on these commercial yeasts, making it challenging for brewers to assess the impact of these alternative yeast strains on the final beer.
Op vrijdagavond 3 februari 2023 vond onze jaarlijkse Algemene Vergadering plaats
Dit jaar combineren we de Algemene Vergadering met een bezoek aan de Stokerij / Brouwerij Rubbens in Wichelen. We starten met een rondleiding aan de stokerij en brouwerij. Na de Algemene Vergadering in de ontvangstzaal sluiten af met een diner onder het motto “van korrel tot borrel”.
Programma: 17u30: Ontvangst met een biertje bij Stokerij / Brouwerij Rubbens, Bohemen 101, 9260 Wichelen 18u00: Bezoek aan de Stokerij / Brouwerij 19u30: Algemene Vergadering, de dagorde vindt u in bijlage 20u00: Diner onder het motto van “korrel tot borrel”
Als Technische uitstap op 7 oktober 2022 stonden ABC en Boortmalt op de agenda.
Bij de Antwerpse Brouw Compagnie werden we ‘s morgens verwacht voor een rondleiding met nadien een heerlijke degustatie.
Als tweede stop van dag bezochten we mouterij Boortmalt. Hier kregen we een toer doorheen de productie site en een kijk achter de schermen van hun innovatie afdeling.
Hieronder vinden jullie de foto’s van de uitstap terug.
Wij nodigen U vriendelijk uit voor de traditionele studiedag van de Koninklijke Oud-Studentenbond Fermentatio op vrijdag 2 december 2022 in het auditorium D op campus Schoonmeersen, gebouw D, Valentin Vaerwyckweg 1 te Gent.
Bij annulatie na 25 november is het volledige inschrijvingsbedrag verschuldigd.
Madam, Sir
We have the pleasure to invite you to the symposium on malting and brewing organized by the alumni association Koninklijke Oud-Studentenbond Fermentatio on Friday December 2th 2022 in the auditorium D on campus Schoonmeersen – Building D, Valentin Vaerwyckweg 1 in Ghent.
Registration and payment can be made here. through Fermentatio’s new website before November 23th:
In case of cancellation after November 25, the full registration fee is due.
PROGRAMMA
08.30 Verwelkoming
08.45 Begroeting door Marc Strubbe
09.00 Green packaging solutions for canning lines
Sören Storbeck, KHS
As sustainability is getting more and more important, KHS is proud to have beverage packaging solutions developed and available to compete with these global changes. Communication- and marketing aspects on beverage packaging, in combination with CO2 footprint- and plastic reductions has leaded us to astonishing innovations as for example the NatureMultiPack, the CartonMultiPack or our PaperPack. All this solution serving the same purpose with different approaches and benefits.
09.30 ‘Outsider’ yeasts and their potential application in brewing
Brian Gibson, TU Berlin
Institute of Food Technology and Food Chemistry
Chair of Brewing and Beverage Technology
Here, examples are given for how non-conventional or ‘outsider’ yeasts can be usefully employed in the brewing industry to meet the current market demand for novel and interesting beers.
10.00 Isothermal mashing at 72°C and above to brew reduced-alcohol beer
Frank Endres, Clausthal University of Technology
Constant temperature mashing at 72 °C and above leads to iodine normal worts enriched in higher non-fermentable sugars, leading to alcohol concentrations of 2 – 3 vol-% at about 11 °P in the final beers.
10.30Cryo Hops® and a Study of Survivable Hop Compounds in beer
Nicolas Soenen en Richard Hodges, Yakima Chief Hops
Cryo Hops® – learn how Cryo hops were developed with the brewer in mind. A practical description of the patented process, and how to use Cryo Hops in the brewhouse. Also learn about “Survivables” and the newly released Cryo Pop™.
11.00 Pauze
12.00 Uitbreiding capaciteit in het koude blok – uitdagingen & keuzes
Bert De Wit, iQ PROCESS
Het export succes van Belgische speciaalbieren leidt tot een extensieve groei van productiecapaciteit bij verschillende brouwerijen. Ervaringen, aanbeve-lingen, aanpak van nieuwe uitdagingen bij de engineering en uitvoering van projecten in de koude blok worden toegelicht.
12.30 The Meurastream GREEN, a CO2 neutral brewhouse
Jeroen Vandenbussche, Meura
The Meurastream GREEN brewhouse has a very low thermal energy input, no excess of hot water and at the same time it reduces energy peaks. This revolutionary concept is compatible with renewable energy sources.
12.50 IJzerpoeder als revolutionaire industriële brandstof
Philip de Goey, Technische Universiteit Eindhoven
IJzerpoeder is een CO2-vrije en circulaire brandstof voor warmte-intensieve industrieën. Fijn ijzerpoeder brandt goed en levert energie in de vorm van warmte. Er ontstaat geen CO2 en de gevormde roest kan weer omgezet worden tot ijzerpoeder.
13.20 Brewing with unmalted alternative cereals and pseudocereals
Jessika De Clippeleer, Ghent University and HOGENT
Alternative cereals and pseudocereals provide an unmistakable opportunity in the search for new flavors and innovative beers. During the AlterBrew project, 10 alternative (pseudo)cereals were evaluated on their brewing potential in unmalted form.
Wij hebben het genoegen U uit te nodigen voor onze technische uitstap die dit jaar doorgaat op vrijdag 7 oktober 2022. Dit jaar bezoeken we de Antwerpse Brouw Compagnie (ABC) en Mouterij Boortmalt. We bezoeken in de voormiddag eerst de brouwerij met een degustatie van hun bieren. Na de lunch in de brouwerij bezoeken we de mouterij en de nieuwe pilot plant van Mouterij Boortmalt.
Programma: 10u30: Ontvangst bij de Antwerpse Brouwcompagnie, Indiestraat 21, 2000 Antwerpen 10u45: Bezoek aan de brouwerij en degustatie 12u15: Lunch 13u30: Bezoek aan de mouterij Boortmalt en hun nieuwe pilot plant, Zandvoort 2, 2030 Antwerpen 16u30: Einde bezoek
Hopend U talrijk te mogen ontmoeten op deze leerrijke en gezellige uitstap.
We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duur
Beschrijving
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.