Blog

technische uitstap 06-10-’23

Brouwerij De halve Maan

Beste leden, vrienden en oud-studenten,
Fermentatio en de Koninklijke Kortrijkse Brouwersbond hebben het genoegen U
vriendelijk uit te nodigen voor een bezoek aan Brouwerij en Bottelarij De Halve Maan te
Brugge op vrijdag 6 oktober 2023.

Programma:
Deel 1: Brouwerij De Halve Maan – Walplein 26 – Brugge

(voorstel parkings: Oud St Jan in het Zonnekemeers, Parking Station Brugge, Parking t Zand)

11:30: Ontvangst Walplein
12:00: Hoppy Lunch (voor- en hoofdgerecht) met bijpassende bieren
13:30: Bezoek Brouwzaal en bezoekerscentrum van de brouwerij
14:15: Verplaatsing naar de Bottelarij (Waggelwater)
Deel 2: Bottelarij De Halve Maan – Waggelwater – Lieven Bauwensstraat 21 – Brugge
(parking ondergronds op de site van de brouwerij)

14:30: Ontvangst aan het Waggelwater
14:45: Bezoek en rondleiding in de nieuwe bottelarij, vatenlijn, filtratie en magazijnen
van de brouwerij.
16:15: Degustatie van de bieren, Netwerk-receptie met hapjes in de rooftop bar van
de bottelarij
19:00: Einde
Alle verplaatsingen gebeuren door eigen wagens. Voor de goede organisatie vragen wij de
timing strikt te respecteren.

U kan inschrijven voor zowel deel 1 en deel 2 voor de prijs van € 50 per persoon, of voor
enkel deel 2 voor de prijs van € 25 per persoon. De dranken tijdens het bezoek worden
aangeboden door de brouwerij.

Wij hopen U talrijk te mogen begroeten.
Hoogachtend,
Marc Strubbe Benny Van Heule
Voorzitter Secretaris

Inschrijven kan via onderstaande link:
https://fermentatio.be/events/technische-uitstap-06-10-2023/

Studiedag 6 december ’24:

Het bestuur van Fermentatio nodigt jullie graag uit op de studiedag 2024, deze zal plaatsvinden op vrijdag 6 december 2024.

Programma

08.30   Verwelkoming

08.45   Begroeting door Marc Strubbe

09.00   Challenge to the beer industry: Stop transporting water, concentrate your beer without risking quality

Maria Lindmark, Alfa Laval

Alfa Laval provides breweries with innovative equipment, that drastically enables reduction of energy and water whilst improving yield. The latest innovation, Revos beer concentration, enables an 80% reduction in transport and optimisation of brewery capabilities. Re-Draft, a unique beer dispense equipment, blends concentrate and water back to original taste just seconds before being served.

09.30  100% bio-renewable 1,3-propanediol fuses glycol cooling performance with sustainability and GHG reduction  

Patrick Van Waes, Primient Covation LLC

100% bio-renewable Susterra 1,3-propanediol (PDO) is combining excellent cooling parameters with a GHG reduction up to 84% compared to PG. But more important is its low viscosity at low temperatures enabling energy savings and exhibits better anti-corrosion properties.

10.00   Membrane based technology to improve sustainability and efficiency of brewing

Roland Pahl-Dobrick, Pall Corporation

Membrane based filtration technology as alternatives to conventional technology can help generate significant improvement of important goals like waste reduction, reduced water consumption and it can further help to reduce energy consumption, both electrical and thermal or reduce product loss and improve raw materials efficiency.

10.30   Evidence in lager yeasts and some maltose-negative ale yeasts of enzymatic activities more efficient to break down glutathionylated and/or γ-GluCys-S-conjugates than cysteinylated precursors into odorant polyfunctional thiols: development of innovative co-fermentation strategies

Margaux Simon and Romain Christiaens, UCLouvain LIBST INBr

The enzymatic release of polyfunctional thiols (PFTs) from hop-derived precursors enhances the flavor of dry-hopped and NABLABs beers. Our study reveals that specific Saccharomyces pastorianus strains and a maltose-negative ale yeast are highly efficient at releasing PFTs from glutathionylated precursors, offering new opportunities for innovative yeast combinations in brewing.

11.00  Pauze

12.00  The importance of barley starch granule properties in malting and brewing

Charlotte De Schepper, Laboratory of Food Chemistry and Biochemistry, KU Leuven

Brewers face several challenges due to the impact of climate change on barley growth, with rising starch gelatinisation temperatures and increased levels of small starch granules in malt as a result. This can hinder fermentable sugar production during mashing. Balancing starch behaviour and enzyme stability during mashing  is thus critical.

12.30   Selected maltose negative yeasts and their impact on non-alcoholic beers – An  overview

Sönke Kienitz, TUM – Chair of Brewing and Beverage Technology

Non-alcoholic beers (NAB) can be produced biologically or physically, with limited fermentation and the use of maltose-negative yeasts being common methods. This work examines the use of maltose-negative yeasts for NAB production, comparing it to halted fermentation, focusing on fermentation parameters, aroma and sensory qualities.

13.00    Flavourdiversificatie en -stabiliteit in de NABLAB-markt: Het potentieel van alternatieve gisten en grondstoffen

Jessika De Clippeleer, Innovatiecentrum voor Brouwerij & Fermentatie UGent/HOGENT

In deze presentatie verkennen we de compatibiliteit van maltose-negatieve gisten met alternatieve grondstoffen zoals havervlokken, roggemout, boekweit, eenkoorn en khorasan. Ontdek hoe deze innovatieve combinaties de NABLAB-markt verrijken en bijdragen aan unieke flavourprofielen, kwaliteitsoptimalisatie en flavourstabiliteit.

13.45   Bekendmaking winnaars ‘Brouwquiz’

14.00   Netwerklunch in ‘De Foyer’

Inschrijven kan je via volgende link:
https://fermentatio.be/events/brouwerijstudiedag-2024/

Het bestuur bedankt ook graag volgende sponsors!

algemene vergadering 2024

Het bestuur van de Koninklijke Oud-Studentenbond Fermentatio vzw nodigt u graag uit voor hun jaarlijkse Algemene Vergadering.

Dit jaar zijn we te gast bij Brouwerij Van Steenberge en in hun nieuwe microbrouwerij Hopspot in Ertvelde.

Programma:
17.30   Ontvangst bij Hopspot 
Locatie: Hopspot, Vaartstraat-West 1, 9940 Ertvelde 

18.00   Rondleiding en degustatie met een hapje in de microbrouwerij 

19.00   Wandeling naar Brouwerij Van Steenberge – Bar Baptist 
Locatie: Brouwerij Van Steenberge, Lindenlaan 25, 9940 Ertvelde 

19:15   Ontvangst in Bar Baptist 

19.30   Algemene Vergadering 2024 
Het programma van de Algemene Vergadering 2024 versturen we per e-mail naar de leden van Fermentatio 

20.00   Walking diner met aangepaste bieren De bieren worden ons aangeboden door Brouwerij Van Steenberge 

23.00    Einde

Hopend op een massale opkomst
Het bestuur
Deelnameprijs: Lid                                                                                    € 25
Niet-lid                                                                              € 25

Inschrijven kan via volgende link:

Studiedag 8 december ’23:

Onze Brouwerijstudiedag zal dit jaar plaatsvinden op vrijdag 8 december 2023 en niet op de eerste vrijdag van december.

Dit omdat de internationale brouwbeurs “Brau Beviale” doorgaat van 28 – 30 november 2023. Er wordt weer hard gewerkt door het bestuur om een interessante studiedag op poten te zetten en we hopen met een iets latere datum opnieuw op een massale opkomst.

Inschrijven kan je via volgende link:
https://fermentatio.be/events/brouwerijstudiedag-fermentatio/

Our symposium on malting and brewing this year will take place on Friday, December 8, 2023 and not on the first Friday in December.
This is because the international brewing fair “Brau Beviale” will be held from November 28 – 30, 2023.

The board is again working hard to put together an interesting symposium and we hope with a slightly later date again on a massive participation.

You can register via the following link:
https://fermentatio.be/events/brouwerijstudiedag-fermentatio/

Programma

08.30   Verwelkoming

08.45   Begroeting door Marc Strubbe

09.00   Elektrisch brouwen van uitdaging tot oplossing

Bert Van Hecke, B’Brew

De wens om een volledige brouwerij elektrisch te verwarmen is al geruime tijd onderwerp van discussie en zelden in de praktijk gebracht voor brouwzalen die groter zijn dan 10 hL. B’Brew stelt hun gepatenteerde oplossing voor bestaande uit koude- en warmteopslagsystemen, een aangepaste brouwzaal en een geavanceerd energiebeheersysteem.

09.30   Impact of climate change on raw materials

Michael Hoppenbrouwers, Boortmalt

In this presentation we will discuss the impact of climate change on the crop and malt production – highlighting the main effect and discuss possible mitigation strategies.

10.00   Recovery of beer and wort with centrifuges in breweries

Wolf Herberg, GEA Group

Losses of beer and wort occurring in different steps in the brewing process are painful for all breweries in times of recent price increases for raw materials and energy. The usage of centrifuges in breweries offers a good opportunity to reduce losses and increase the yield while maintaining the high quality standards.

10.30    Using artificial intelligence to understand and improve beer aroma

Kevin Verstrepen, KU Leuven and VIB

The rapid progress in machine learning and artificial intelligence has a profound impact on all levels of society, including beer brewing.  Here, we investigate the potential of machine learning to model and understand the complex relationship between chemistry and beer aroma.  We demonstrate the new models’ capacity to tweak the aroma of existing beers.

11.00  Pauze

12.00  The Steinecker Brewnomic system and the status of Phoenix, a current  

R&D project in terms of spent grains conversion

Peter Gattermeyer, Steinecker GmbH

Brewnomic stands for a modular system of solutions to clear the way for an energy-self-sufficient brewery. For example, the Equitherm module has been successfully implemented in breweries worldwide for years. Phoenix is supposed to be a new member of the Brewnomic family – a R&D project related to spent grains conversion.

12.30   Hop Creep & Refermentation Refresher

Adam Johnson, Murphy &Sun

Hop Creep, Dry Hop Creep, The Freshening Power of Hops or Hop Induced Refermentation, the phenomenon has many names and has been observed for over 130 years. The focus of the presentation will be to review our current understanding of causes, the impact on the brewery and to discuss strategies for hop induced refermentation management.

13.00    A Taste Test of Yeasts: Comparing Commercial Options for Low-Alcohol and Alcohol-Free Beer Production

Jessika De Clippeleer, Ghent University and HOGENT

Elia Myncke, Ghent University

Today, several maltose and/or maltotriose negative yeast strains to produce non-alcoholic and low-alcohol beers are commercially available. To date, however, there is a lack of comprehensive comparative studies on these commercial yeasts, making it challenging for brewers to assess the impact of these alternative yeast strains on the final beer.

13.45   Bekendmaking winnaars ‘Brouwquiz’

14.00   Netwerklunch in ‘De Foyer’

Algemene vergadering 2023

Op vrijdagavond 3 februari 2023 vond onze jaarlijkse Algemene Vergadering plaats

Dit jaar combineren we de Algemene Vergadering met een bezoek aan de Stokerij / Brouwerij Rubbens in Wichelen. We starten met een rondleiding aan de stokerij en brouwerij.
Na de Algemene Vergadering in de ontvangstzaal sluiten af met een diner onder het motto “van korrel tot borrel”.

Programma:
17u30: Ontvangst met een biertje bij Stokerij / Brouwerij Rubbens, Bohemen 101, 9260 Wichelen
18u00: Bezoek aan de Stokerij / Brouwerij
19u30: Algemene Vergadering, de dagorde vindt u in bijlage
20u00: Diner onder het motto van “korrel tot borrel”

Technische uitstap bij ABC en Boortmalt, een kleine impressie.

Als Technische uitstap op 7 oktober 2022 stonden ABC en Boortmalt op de agenda.

Bij de Antwerpse Brouw Compagnie werden we ‘s morgens verwacht voor een rondleiding met nadien een heerlijke degustatie.

Als tweede stop van dag bezochten we mouterij Boortmalt.
Hier kregen we een toer doorheen de productie site en een kijk achter de schermen van hun innovatie afdeling.

Hieronder vinden jullie de foto’s van de uitstap terug.

BrouwerijStudiedag 2022

Reserveer uw plaats voor de BROUWERIJ – MOUTERIJ- studiedag op vrijdag 2 december 2022

Mevrouw, Mijnheer

Wij nodigen U vriendelijk uit voor de traditionele studiedag van de Koninklijke Oud-Studentenbond Fermentatio op vrijdag 2 december 2022 in het auditorium D op campus Schoonmeersen, gebouw D, Valentin Vaerwyckweg 1 te Gent.

Registreren en betalen doet u door hier te klikken en in te schrijven vóór 23 november:

Bij annulatie na 25 november is het volledige inschrijvingsbedrag verschuldigd.

Madam, Sir

We have the pleasure to invite you to the symposium on malting and brewing organized by the alumni association Koninklijke Oud-Studentenbond Fermentatio on Friday December 2th 2022 in the auditorium D on campus Schoonmeersen – Building D, Valentin Vaerwyckweg 1 in Ghent.

Registration and payment can be made here. through Fermentatio’s new website before November 23th:

In case of cancellation after November 25, the full registration fee is due.

PROGRAMMA

08.30    Verwelkoming

08.45    Begroeting door Marc Strubbe

09.00    Green packaging solutions for canning lines

Sören Storbeck, KHS

As sustainability is getting more and more important, KHS is proud to have beverage packaging solutions developed and available to compete with these global changes. Communication- and marketing aspects on beverage packaging, in combination with CO2 footprint- and plastic reductions has leaded us to astonishing innovations as for example the NatureMultiPack, the CartonMultiPack or our PaperPack. All this solution serving the same purpose with different approaches and benefits.

09.30    ‘Outsider’ yeasts and their potential application in brewing

Brian Gibson, TU Berlin

Institute of Food Technology and Food Chemistry

Chair of Brewing and Beverage Technology

Here, examples are given for how non-conventional or ‘outsider’ yeasts can be usefully employed in the brewing industry to meet the current market demand for novel and interesting beers.

10.00    Isothermal mashing at 72°C and above to brew reduced-alcohol beer

Frank Endres, Clausthal University of Technology

Constant temperature mashing at 72 °C and above leads to iodine normal worts enriched in higher non-fermentable sugars, leading to alcohol concentrations of 2 – 3 vol-% at about 11 °P in the final beers.

10.30    Cryo Hops® and a Study of Survivable Hop Compounds in beer

Nicolas Soenen en Richard Hodges, Yakima Chief Hops

Cryo Hops® – learn how Cryo hops were developed with the brewer in mind.  A practical description of the patented process, and how to use Cryo Hops in the brewhouse.  Also learn about “Survivables” and the newly released Cryo Pop™.

11.00    Pauze

12.00    Uitbreiding capaciteit in het koude blok – uitdagingen & keuzes

Bert De Wit, iQ PROCESS

Het export succes van Belgische speciaalbieren leidt tot een extensieve groei van productiecapaciteit bij verschillende brouwerijen. Ervaringen, aanbeve-lingen, aanpak van nieuwe uitdagingen bij de engineering en uitvoering van projecten in de koude blok worden toegelicht.

12.30    The Meurastream GREEN, a CO2 neutral brewhouse

Jeroen Vandenbussche, Meura

The Meurastream GREEN brewhouse has a very low thermal energy input, no excess of hot water and at the same time it reduces energy peaks. This revolutionary concept is compatible with renewable energy sources.

12.50    IJzerpoeder als revolutionaire industriële brandstof

Philip de Goey, Technische Universiteit Eindhoven

IJzerpoeder is een CO2-vrije en circulaire brandstof voor warmte-intensieve industrieën. Fijn ijzerpoeder brandt goed en levert energie in de vorm van warmte. Er ontstaat geen CO2 en de gevormde roest kan weer omgezet worden tot ijzerpoeder.

13.20    Brewing with unmalted alternative cereals and pseudocereals

              Jessika De Clippeleer, Ghent University and HOGENT

Alternative cereals and pseudocereals provide an unmistakable opportunity in the search for new flavors and innovative beers. During the AlterBrew project, 10 alternative (pseudo)cereals were evaluated on their brewing potential in unmalted form.  

13.50    Bekendmaking winnaars ‘Brouwquiz’

14.00    Netwerklunch in ‘De Foyer’

Technische uitstap 7 oktober 2022

Beste lid,

Wij hebben het genoegen U uit te nodigen voor onze technische uitstap die dit jaar doorgaat op vrijdag 7 oktober 2022.
Dit jaar bezoeken we de Antwerpse Brouw Compagnie (ABC) en Mouterij Boortmalt. We bezoeken
in de voormiddag eerst de brouwerij met een degustatie van hun bieren. Na de lunch in de brouwerij
bezoeken we de mouterij en de nieuwe pilot plant van Mouterij Boortmalt.

Programma:
10u30: Ontvangst bij de Antwerpse Brouwcompagnie, Indiestraat 21, 2000 Antwerpen
10u45: Bezoek aan de brouwerij en degustatie
12u15: Lunch
13u30: Bezoek aan de mouterij Boortmalt en hun nieuwe pilot plant, Zandvoort 2, 2030 Antwerpen
16u30: Einde bezoek

Hopend U talrijk te mogen ontmoeten op deze leerrijke en gezellige uitstap.

Inschrijven voor deze uitstap kan via onderstaande link:
https://fermentatio.be/?product=technische-uitstap-7-oktober-2022